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Question 1 

Terminology is important in relation to road traffic 
cases - are we talking about samples or specimens? 

ANSWER 

The Road Traffic Act 1988 (RTA) and Road Traffic 
Offenders Act 1988 (RTOA) use the word specimen 
throughout when referring to preliminary alcohol and drug 
tests, specimens of breath and saliva/sweat, and for 
evidential breath, blood, or urine specimens. 

The word sample is used only once in ‘unconscious driver’ 
provisions where it says under section 7A(3): 

It shall be lawful for a medical or health care practitioner to 

whom a request is made under this section, if he thinks fit - 

(a) to take a specimen of blood from the person concerned 
irrespective of whether that person consents; and 

(b) to provide the sample to a constable. 

In sec 15(5) and (5A) RTOA which is about dividing of 
specimens only the word specimen is used. 

15(5) Where, at the time a specimen of blood or urine was 
provided by the accused, he asked to be provided with such 
a specimen, evidence of the proportion of alcohol or any 
drug found in the specimen is not admissible on behalf of 
the prosecution unless - 

(a) the specimen in which the alcohol or drug was found is 
one of two parts into which the specimen provided by the 
accused was divided at the time it was provided, and 

(b) the other part was supplied to the accused. 

15(5A) Where a specimen of blood was taken from the 
accused under section 7A of the Road Traffic Act 1988, 
evidence of the proportion of alcohol or any drug found in 
the specimen is not admissible on behalf of the prosecution 

unless -  

(a) the specimen in which the alcohol or drug was found is 
one of two parts into which the specimen taken from the 

accused was divided at the time it was taken; and 

(b) any request to be supplied with the other part which was 
made by the accused at the time when he gave his 
permission for a laboratory test of the specimen was 
complied with. 

In the Police and Criminal Evidence Act 1984 (PACE) the 
statute refers to samples (sec 62 Intimate Samples), except 
at the end of this section it says PACE does not apply to 
‘specimens’ taken under the RTA (or similar Rail 

provisions). 

It is common practice to use sample when a specimen is 
divided although probably, we should say part of a 

specimen. 

 

Question 2 

How much blood is required when a blood sample is 
taken under the RTA? 

ANSWER 

This will depend on the individual forensic toxicology 
laboratory/forensic science provider (FSP). It may be 
possible to test for alcohol with 1ml of blood divided into two 
samples. 

However, if a test is required for alcohol and/or drugs than 
ideally the blood specimen obtained should be divided into 
the two (preferably) glass vials containing at least 1.5% 
sodium fluoride + potassium oxalate or EDTA. 
Approximately 7.5ml into 10ml/2x5ml tubes (no more than ¾ 

full). 

Smaller quantities of blood maybe submitted to the FSP for 
testing. The exact amount of blood required depends on the 
FSP (see Appendix 1 - Advice from Eurofins) and the FSP 
will try and work with less if only a small amount of blood 
has been obtained. 

Ideally samples should be refrigerated, but if there is no 
refrigerator available, they can be frozen as long as the 
sample tubes are no more than ¾ full.   

Recommendations for the Collection of Forensic Specimens 

Question 3 

If the HCP fails to obtain a blood specimen on the 
first attempt how many further attempts are 
allowed? 

ANSWER 

If the HCP fails to take a blood specimen, then further 
attempts to take a specimen may only be taken with the 
consent of the individual. As to whether a refusal to allow 
further attempts is reasonable will depend on the 
circumstances.   

It maybe that after an examination of potential sites from 
which to take a blood specimen the HCP concludes that 
there is a medical reason for failing to provide a specimen 
because of poor venous access.  

It was held where after three unsuccessful attempts to take 
a blood specimen the driver ‘had lost all confidence in the 
doctor’ they were entitled to say, ‘enough is enough’. This 
was deemed to be a reasonable excuse for not providing a 

blood specimen (R v Harling [1970] RTR 441). 

If the individual moves during the taking of the blood sample 
and/or does not comply with the procedure there may be an 
argument for a second and third attempt to take enough 
blood. The HCP will need to be certain that there is a failure 
on the individual to comply, after previously consenting, and 
the clinical notes should document the procedure in detail. 

http://www.fflm.ac.uk/
https://fflm.ac.uk/resources/publications/recommendations-for-the-collection-of-forensic-specimens-from-complainants-and-suspects/
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Question 4 

If the HCP manages to take only a small amount of 
blood, e.g. 1-2mls, can they take another specimen? 

ANSWER 

If the HCP has only obtained a small amount of blood that 
potentially is not enough to test for alcohol, or the drugs 
suspected, it is questionable if the individual has complied 
with the requirement of the RTA as potentially a specimen 
has not been provided. Any blood obtained in the syringe 
should be divided into the two vials and labelled accordingly 
with the exact time.  

The HCP should explain to the individual that in their opinion 
the small amount of blood obtained is insufficient to be a 
specimen which could be analysed. If the individual 
consents to a further blood specimen being taken the HCP 
may do so. It is essential that a new kit is opened, and a 
separate syringe and needle are used. The second 
specimen, if obtained, must be put into the different vials.  

It is a legal requirement that to constitute a blood specimen 
it has to be taken on a single occasion and blood from 
separate ‘takings’ cannot be mixed (Dear v DPP (1988) 
RTR 148, Crim LR 316, 20th Nov 1987, QBD DC.) 

The two vials from the first attempt, and two vials from the 
second should be handed to the police officer. The 
specimens (vials both from the first and second procedure) 
should be offered to the individual as usual by the officer 
and then sent to the laboratory for testing. Each set of 
specimens should be labelled with the exact time of taking 
of the specimen.  

The procedure undertaken must be fully documented in the 
HCP’s contemporaneous clinical notes (written or 
electronic). 

If the individual refuses to allow further attempts to take 
blood after the initial potentially insufficient volume was 
obtained, consideration should be given as to whether their 
refusal is reasonable or not in all the circumstances. 

Question 5 

If the HCP only obtains a small amount of blood does 
the blood specimen have to be divided? 

ANSWER 

The legal answer is no in a conscious driver case, but yes in 
a hospital unconscious driver case.  

In a conscious driver case, if there is only a small amount of 
blood in the syringe which potentially if not divided would be 
sufficient for analysis, the individual can be asked at that 
stage whether they want part of the specimen for their own 
analysis and if they say no then the HCP can put the 
contents of the syringe into one vial, which can be submitted 
to the laboratory. This should be fully documented in the 
HCP’s contemporaneous clinical notes (written or 
electronic). 

 

 

 

 

 

Question 6 

How much urine is required when a urine sample is 
taken under the RTA? 

ANSWER 

The amount of urine required must be large enough to be 
divided into two parts by the constable and each part must 
be capable of analysis (R v Coward (1976) 63 Cr App R 54 
(Ct of Appeal)). 

The minimal amount for analysis will depend on the 
individual laboratory and which drugs are of interest. A 
rough guide is 5mls and then the laboratory will prioritise the 
testing i.e. they proceed stepwise to try and get the full 
testing completed, starting with the drug of highest priority. 

Question 7 

HCPs may see individuals arrested under the RTA who 
are taking cannabis-based products (CBPM cannabis-
based products for medicinal use in humans) where 
the level of tetrahydrocannabinol (THC) in the blood 
may be above the legal limit currently 
2micrograms/L. What is the statutory medical 
defence? 

ANSWER 

The Road Traffic Act Section 5A(3) states that: ‘it is a 
defence for a person (“D”) charged with an offence under 
this section to show that — 

(a) the specified controlled drug had been prescribed or 
supplied to D for medical or dental purposes, 

(b) D took the drug in accordance with any directions given 
by the person by whom the drug was prescribed or supplied, 
and with any accompanying instructions (so far as 
consistent with any such directions) given by the 
manufacturer or distributor of the drug, and 

(c) D's possession of the drug immediately before taking it 
was not unlawful under section 5(1) of the Misuse of Drugs 
Act 1971 (restriction of possession of controlled drugs) 
because of an exemption in regulations made under section 
7 of that Act (authorisation of activities otherwise unlawful 
under foregoing provisions). 

(4) The defence in subsection (3) is not available if D's 
actions were — 

(a) contrary to any advice, given by the person by whom the 
drug was prescribed or supplied, about the amount of time 
that should elapse between taking the drug and driving a 
motor vehicle, or 

(b) contrary to any accompanying instructions about that 
matter (so far as consistent with any such advice) given by 
the manufacturer or distributor of the drug. 

(5) If evidence is adduced that is sufficient to raise an issue 
with respect to the defence in subsection (3), the court must 
assume that the defence is satisfied unless the prosecution 
proves beyond reasonable doubt that it is not.’ 
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The defence applies when a person has been charged, not 
at the investigation stage. Whilst the claim should be 
carefully considered by the HCP (and officer), a blood 
procedure may still be undertaken as it can be difficult to 
assess the truthfulness of a claim of medical use at this 
early stage. A subsequent analysis of the specimen may 
well assist in proving or disproving the defence.  

As with other prescribed medication e.g., benzodiazepines, 
driving ability may be impaired. Individuals should be 
particularly careful when they start medication that has the 
potential to cause drowsiness and reduce reaction times.  

If the police have evidence of impaired driving due to drugs, 
prescribed or not, then they can prosecute under the 
existing offence of driving whilst impaired due to drugs 
Section 4 RTA. Under this section the evidence may be 
provided by witnesses at the scene of driving, the police, the 
HCP, and the forensic scientist.  

The decision with regard to impairment is made by the Court 
based on all the evidence presented (Leetham v DPP QB 
488 (1998)). 
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Appendix 1 - Advice from Eurofins 

Ideal – allows us to complete all drug and alcohol testing: 

• Sample volume of 8mL to be taken.  

• Split into 2 vials of 2 x 4mL samples for submission. 

NB: Although the vial holds 5mL, it is recommended that only 4mL is added to 
avoid the vial cracking if the vial is ever frozen (we recommend refrigeration 
only for RTA cases). 

 

Minimum – the lowest volume with which we should be able to 
complete all drug and alcohol testing: 

• Total sample volume of 5mL taken. 

• Split into 2 vials and 2 x 2.5mL samples for submission. 

Depending on the type of testing, ideal volumes are as follows: 

• Drugs only (THC & other drugs) 2mL 

• Drugs (all) and alcohol 2.5mL 

• Alcohol only  0.5mL 

 

Insufficient – Cases with sample volumes of < 2.5mL will be assessed 
individually. Testing will need to be prioritised and staged (customer must 
state drug to be targeted). The results may be delayed, and cases may be 
lost if the testing cannot be carried out. 

Volumes stated below are those submitted after splitting: 

Less than 1.5mL 

• Analysis will be conducted in a staged manner; one test at a time in 
to preserve the sample volume. State the drug to be prioritised. e.g. 
THC only or other drugs (excluding THC). 

Less than 1mL 

• Analysis will be conducted in a staged manner based on the 
customer’s request. State the drug to be prioritised. For e.g., THC 
only or other drugs (excluding THC). 

Less than 0.5mL 

• Insufficient for all Section 5A drugs analysis. State the drug to be 
prioritised, however, no repeat analysis can be conducted should the 
initial analysis not meet our strict criteria. 

• Ok for S4. 

• Ok for alcohol ONLY. 

Less than 0.25 mL 

• Insufficient for any Section 5A drugs analysis. 

• We are unlikely to be able to complete S4 analysis. If testing can 
be done it will be completed on reduced sample volume and low 
levels of drugs may not be detected. Such cases will be assessed 
individually. 
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